Donor fullt av arvelige sykdommer


09.07.2016 kl.08:29 

Jeg får ofte spørsmål både på bloggen men også utenom spørsmål som hvordan vi kunne vite hvordan donoren til Adrian ser ut. Noen av spørsmålene er også om vi fikk sitte å bla på nettet og velge donor eller hvordan vi viste at donoren ikke hadde noen arvelige sykdommer osv. Dette med valg av donor var noe jeg tenkte veldig mye på. Jeg var redd for at hvis jeg for eksempel skrev at jeg ville ha lyst hår på donoren at de kanskje tok feil og tok en med svart hår. Eller om det var noen arvelige sykdommer som de ikke hadde fått med seg. Det var liksom så mye som kunne gå galt. Jeg leste opp og ned på nettet flere ganger om hvordan dette med donor virket så når vi reiste ned var jeg ganske sikker på at storken hadde full kontroll. I svangerskapet var jeg derfor helt avslappet med tanke på dette.

Jeg vet at donorene til storkklinikken er skandinaviske med skandinavisk utsende. Jeg vet også at gjennomsnitsalderen er på ca 25 år.For at disse mennene skal bli godkjente til å bli donor så må de gjennom en rekke med medisinske undersøkelser, og de må også hatt en frisk forhistorie. De går også gjennom familien og sjekker om det kan være noen arvelige sykdommer lenger ute i slekten. De er ekstremt nøye på akkurat dette med sykdom osv. De sier at det kun er mellom 8-10 % som blir kvalifisert til å bli donor. Noe som jeg synes er veldig bra! Da kan jeg være veldig sikker på at verken han eller noen i familien er bærer av en arvelig sykdom eller annet. Tidligere skrev jeg et innlegg om fremgangsmåten for å få et donorbarn, her skrev jeg at vi fikk en god bunke med papirer hvor det på det ene arket sto om hvordan vi ønsket at vår donor skulle se ut. Alt vi kunne velge var hårfarge, øyenfarge og høyde. Vi valgte at han skulle ha lyst hår, blå øyne og ca 170-175 cm. Så til dere som lurer på om dere kan sitte på nettet og skrolle på ei nettside å finne den perfekte donoren, så er vertfall av mine erfaringer svaret nei.


 

Det er også mulig og velge å bruke egen donor. Om du velger en du vet hvem er eller en du kjenner det er det samme. Men da må denne personen til storken for og bli undersøkt. De sjekker da risikoen for smitte og selvfølgelig dette med arvelige sykdommer. Etter flere undersøkelser må han også gjennom en rekke med blodprøver som for eksempel  HIV 1+2, flere hepatitt prøver, klamydia og enda flere. Hvis alt ser ut til å være bra blir denne personer henvist til en sædbank hvor han avgir sæd. Dette blir fryst ned og blir tatt opp når du skal inn til inseminasjon. Jeg husker ikke hvor lenge før de tar det opp, men det er litt før selve inseminasjonen. 

Men noe av det viktigste som vi måtte ta en avgjørelse på var om vi ville ha en anonym donor eller en åpen donor. Anonym donor er en som ønsker å være donor, men som ikke ønsker å vite noe som helst om hvem som har valgt han som donor. Han ønsker ikke noe kontakt med hverken disse foreldrene eller barnet eller barna som måtte bli født. Da kan heller ikke disse foreldrene eller barna på noen som helst måte oppsøke han eller finne ut noe som helst om hans identitet.

Åpen donor er en donor som har inngått en avtale med sædbanken at deres donorbarn kan om ønskelig kontakte sædbanken og få ytterlige informasjon om denne donoren. Hvis Donorbarnet ønsker det kan den også velge om han eller hun vil møte sin donor. Alt dette kan kun skje når barnet er 18 år eller over. Sædbanken er da forpliktet til og forklare at denne donoren ikke har noe som helst forpliktelse eller rettigheter. Han har på ingen måte forsørgerforpliktelse og barnet har heller ingen arverett etter donoren sin.

Dette var for oss et litt vanskelig valg. Dette var noe som vi tenkte mye på. Vi var innom tanken om hvorfor i all verden barnet vårt skulle kontakte sin donor når denne mannen ikke på noen som helst måte har noe forsørgerforpliktelse eller noe. Denne mannen ser ikke på dette barnet som deres eget. Mest sannsynlig så har de barn selv når dette donorbarnet på 18 år+ kommer og besøker han. Men det som slo oss var tanken på det at en dag kommer sønnen vår og spør "hvem er min pappa?". Når vi da forklarer alt så kan vi se for oss at det er flere donorbarn der ute som kanskje har en liten trang til å få høre fra denne donoren deres hvorfor han valgte å være donor. Så derfor valgte vi faktisk åpen donor, slik at Adrian når han blir 18 år, har muligheten til og enten bare hente informasjon men også hvis han hadde hatt behov for å møte han at han i vertfall har muligheten til det. At vi rett og slett skal slippe å si at når vi skulle velge så ville vi ikke at du skulle vite noe noe som helst om din donor. Jeg tror det kan bli tøft når vi skal fortelle alt, men jeg er også overbevist om at dette er på god vei til å bli mer og mer normalt, så jeg blir ikke overasket om han har flere klassekamerater som er donorbarn. Jeg tror vi har valgt det rette, nå kan han vertfall velge om han ikke vil gjøre  noe med det eller om han ønsker det.


 

Det som jeg også tenkte på var når han en gang finner seg kjæreste. Tenk hvis denne jenten også er donorbarn og kanskje til å med fra samme sædbank? Det kan jo da være mulighet at de er fra samme donor. Dette kunne jo gått frykelig galt hvis de skulle fått barn sammen. Men jeg fikk avklart dette i papirene vi fikk. Adrian og alle andre donorbarn har et donornummer. Så hvis han en gang skulle treffe ei jente som også er donorbarn så må de sjekke hverandres nummer at de ikke er fra samme donor. 

Det som er også veldig fantastisk er hvis jeg en gang vil reise ned igjen så har jeg muligheten til og reservere fra samme donor. Så da vil de bli "biologiske" søsken. og kan også komme til å ligne på hverandre.

Dette med donor var jeg litt skeptisk til, nå er jeg ikke skeptisk i det hele tatt.

Hvis noen har flere spørsmål så er det bare og komme med det, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan.

 

Ha en fortatt strålende dag alle sammen!


6 kommentarer


Marianne

09.07.2016 kl.11:57

Tusen takk for at du deler dette med oss, veldig kjekk lesing :)

Synes dere tok et bra valg! <3
Donormamma

09.07.2016 kl.19:14

Marianne: Så kjekt at du synes det! :-) Veldig kjekt at du tar deg tid til å kommentere!
Katrine

09.07.2016 kl.13:03

Tror det er litt forskjellige måter det gjøres på, dette med donorer. Det er flere spermbanker og så er det noen klinikker som har egne donorer. Hos Cryos og European spermbank, kan man sitte og lese om de forskjellige donorene. Noen har utvidet profil, så man kan se babybilde, høre audiotape og se et brev donoren har skrevet. Der får man også se en utvidet familiehistorikk, med evt sykdommer.

Hos min klinikk, Sellmer, kan jeg velge selv, om jeg vil kjøpe sperm direkte i en spermbank, eller kjøpe sperm hos deres egen spermlager. Der har de både donor med utvidet profil og begrenset (kun hår/øyefarge, høyde og hva de driver med/skole). Man kan også (som dere kunne) velge åpen eller anonym donor.

Jeg tenker som du, det er viktig for meg at mitt (mulige) barn, skal kunne oppsøke sin donor om barnet vil det, og hvis jeg/barnet ønsker å sjekke ang søsken. For de aller fleste barn av donor, har halvsøsken. I Norge kan en donor bli brukt på 6 familier, i Danmark 12 (altså, samme donor kan bli brukt til 6 familier i Norge OG 12 familier i Danmark). Dette er noe jeg syns er litt skremmende. Jeg trodde det var flere regler på hvor mange barn en donor kan få.
Donormamma

09.07.2016 kl.19:13

Katrine: Takk for en spennende kommentar! Dette var interessant å lese! Jeg har faktisk ikke satt meg så mye inn hva som går an hos andre klinikker så dette var absolutt spennende! Jeg har kun skrevet det som jeg selv har opplevd :-)
Katrine

09.07.2016 kl.21:32

Jeg er med i en gruppe på facebook med enslige som prøver å få barn, og der har jeg lært veldig mye. Jeg syns det er veldig spennende!

Anbefaler å titte innom onskemamma.no om du er interessert i dette med donor osv. Hun har akkurat skrevet flere innlegg om dette.

Har du tenkt på å finne ut om din sønn har halvsøsken?
Donormamma

09.07.2016 kl.22:55

Katrine: jeg kan ta en titt innom den siden ja, hørtes spennende ut! Dette med halvsøsken vet jeg ikke. Har egentlig ikke tenkt så mye over det


bilde bilde bilde

MARITA

Mitt navn er Marita, jeg er 24 år gammel og bor i Stavanger.


OM BLOGGEN

Bloggen min handler kort fortalt om:
· Det å være en donormamma
· Veien å gå for å få donorbarn
· Mammakroppen
· Kroppspress
· Mat og trening
· Våre hverdager og mine mål
Legg deg selv, venner og familie til i gruppen "donormamma" på facebook og få med deg alle innleggene hvis dette er en blogg for deg eller dine<3 Håper du liker bloggen!


KONTAKT

marita-ha@live.no

hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©bilde